Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTO - Ozdravný pobyt Pastviny4.-11.6.23

Ozdravný pobyt Pastviny, červen 2023

Každý rok pořádá náš klub Hradec Králové pro své členy červnový ozdravný pobyt v penzionu Pastviny u Pastvinské přehrady.

Všech 30 účastníků se na týden prožitý v krásné přírodě velmi těší.

Program pobytu je rozdělený na aktivity „povinné“ a aktivity dobrovolné. Proč „povinné“? Protože na pobyt jedeme proto, abychom si zlepšili kondičku, mluvení, myšlení a rozhýbali naše ruce. A tomu je věnováno celé dopoledne.

Ale popořadě.

Ráno vstáváme a podle svých možností doběhneme, dojdeme na rozcvičku. Zahrada penzionu je k tomu jako dělaná. Půl hodiny se snažíme rozhýbat po noci zatuhlé klouby a svaly. Ale celkem rychle se zlepší i naše nálada. Rozcvička není jen cvičení, ale i vtípky a písničky. Každé ranní rozcvičení zakončíme naší pastvinskou hymnou Pojďte se k nám všichni podívat, pod vedením dirigenta Jardy Šlezingra. A pak následuje snídaně.

Při příjezdu se všichni zapsali do tří skupin a v nich pak pracují celý týden. Dopolední zaměstnání je rozděleno na tři části. Cvičení, logopedie a myšlení a jemná motorika. Každá skupina vystřídá za dopoledne všech tři aktivity.

Rehabilitační cvičení probíhá pod vedením rehabilitační sestry Jiřiny Kosové. Ta rozhýbá každého. Cvičení na podložkách, s gumovými pásy, overbaly, na židlích, a tak bych mohla pokračovat asi půl stránky. Je to „dřina“, ale my se nedáme a zkoušíme to s Jiřinkou každý den. Vydržet a bude líp. Aspoň trošku, nebo hodně.

O logopedii a myšlení se stará naše dlouholetá kamarádka Marie Salavcová z Olomouce. Na každý pobyt si pro nás připravuje cvičení mimiky, mluvení, potrápení našich mozků a hlavě paměti. Občas se smíchy neudržíme, když procvičujeme mimiku obličeje. Někdy si povídáme nebo se pokusíme napsat povídku, pohádku nebo básničku. 45 minut uteče jako voda a tak se posuneme na další stanoviště.

Jemná motorika=cvičení rukou a prstíků. Na cvičení jemné motoriky je bezva, že si pořád hrajeme. Na školu, když si opakujeme psaní. A nevěřili byste jak krásně dovedou parkinsonici psát. Kreslením vyjádřit svůj zážitek nebo náladu. Připomeneme si pracovní vyučování a vystřihujeme z papíru, třeba dečky nebo jen tak stříhání podle namalované čáry. Hrajeme si s ping-pongovými míčky a kelímky. Nejvíc ale baví motorické stolní hry. Na stole se pak objeví chytání rybiček, navlékání  barevných kuliček podle předlohy, kterou vidíte jen pár vteřin, stavebnice věže a nebo hlavolamy. Na konec rytmické cvičení s písničkou nebo jen tak.

Dopoledne je za námi a jde se na oběd. Po obědě na chvíli na odpočinek.

Odpoledne trávíme buď každý podle sebe-výlet, procházka, četba nebo společně povídáním, hraním her a podobně. Společně jsme si letos udělali výlet na tvrz Orlice. Obdobně trávíme i večery.

Prostě jsme si celý pobyt společně užili a společně se také těšíme na ten podzimní v Orlických horách.

Foto najdete zde